Τρέξτε εφαρμογές του Linux στα Windows

Τρέξτε εφαρμογές του Linux στα Windows

Το παρών αποτελεί ένα μικρό κείμενο, για το πως μπορείτε να τρέξετε εφαρμογές του Linux σε ένα υπολογιστή με εγκατεστημένη κάποια έκδοση των Windows. Αποτελεί ένα μικρό οδηγό για να μπορέσετε να δείξετε σε φίλους και μαθητές πως λειτουργεί το Linux και σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει πλέον το γραφικό του περιβάλλον.

Κάντε τον υπολογιστή σας thin client
Εισαγωγικά

Το X Window σύστημα του Linux (Xorg) έχει την δυνατότητα να στείλει (εμφανίσει) το γραφικό περιβάλλον (παράθυρο) μιας εφαρμογής σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή. Έτσι, αν τα Windows, έχουν εγκαταστημένο το κατάλληλο λογισμικό, μπορούν να δεχθούν αυτό που στέλνει κάθε φορά ο Xorg. Συνεπώς μπορεί κάποιος χρήστης να τρέξει μια εφαρμογή του Linux στον υπολογιστή του, χωρίς να έχει εγκατεστημένο ούτε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά ούτε και το ίδιο το Linux. Εδω πρέπει να διευκρινίσω ότι η εφαρμογή θα εκτελείται στον server (Linux) και το παράθυρό της απλά θα εμφανίζετε στον client (Windows). Συνεπώς η όλη διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί σε παλιούς υπολογιστές με μικρή επεξεργαστική ισχύ (δείτε τα εργαστήρια πληροφορικής των σχολικών μονάδων).

Τα βασικά

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, πρέπει:

1. Να υπάρχει υπολογιστής στο δίκτυο με εγκατεστημένη κάποια έκδοση του Linux, η οποία να υποστηρίζει γραφικό περιβάλλον. Ουσιαστικά να υπάρχει κάποιος υπολογιστής με Linux στον οποίο να μπορούμε να δουλέψουμε με ποντίκι και να μπορούμε να βλέπουμε παράθυρα με τις εφαρμογές μας. Βασικές γνώσεις Linux είναι απαραίτητες.

2. Να εγκαταστήσουμε το κατάλληλο λογισμικό στα Windows, το οποίο θα μπορεί να δεχθεί τις απαντήσεις (γραφικό περιβάλλον) και να στείλει τις αιτήσεις (κινήσεις του ποντικιού και πάτημα πλήκτρων του πληκτρολογίου) στον υπολογιστή που είναι εγκατεστημένο το Linux.

3. Να εκτελέσουμε το λογισμικό που μόλις εγκαταστήσαμε και να έχουμε διαθέσιμες τις παρακάτω πληροφορίες:
α. Διεύθυνση δικτύου (ΙΡ) του υπολογιστή με το Linux.
β. Όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για τον υπολογιστή με το Linux
γ. Ανοιχτή την πόρτα 22 στο Firewall του υπολογιστή με το Linux.

Εγκατάσταση

Αρχικά πρέπει να έχετε διαθέσιμο κάποιο υπολογιστή με Linux. Προτείνω Debian, Ubuntu ή Fedora. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε μόνο για επίδειξη θα μπορούσατε να εκκινήσετε ένα υπολογιστή με κάποιο Live Cd, να δείξετε στους μαθητές σας τα παραπάνω και τελικά να επιστρέψετε στην αρχική σας κατάσταση (πολύ κακό!!!)

Αμέσως μετά πρέπει να εγκαταστήσετε το Xming ( http://www.straightrunning.com/XmingNotes/ ) στουν υπολογιστή με τα Windows. Θα μπορούσατε βέβαια να εγκαταστήσετε το Cygwin/X ή οποιοδήποτε άλλο, αλλά νομίζω ότι το Xming είναι το πίο εύκολο. Από τον δικτυακό τόπο κατεβάστε μια ελεύθερη έκδοση για το κοινό (Public Domain Release), Xming, τις γραμματοσειρές, Xming-fonts, και τον ssh πελάτη Putty, Xming-portable-PUTTY. Αν σας αρέσει αυτό που θα δείτε μπορείτε μετά να κάνετε μια δωρεά (10 euro) και να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του Xming.

Αφού εγκαταστήσετε τα προγράμματα, θα δείτε στην επιφάνεια εργασίας ένα (τουλάχιστον) νέο εικονίδιο με το όνομα XLaunch. Κάντε διπλό κλικ και απαντήστε στις ερωτήσεις του οδηγού που θα εμφανιστεί. Πρέπει να γνωρίζετε την ΙΡ του υπολογιστή με το Linux, ένα έγκυρο όνομα χρήστη και ένα έγκυρο κωδικό για τον υπολογιστή με το Linux και βέβαια το όνομα της εφαρμογής που θέλετε να εκτελέσετε. Επίσης στο δεύτερο βήμα, θα πρέπει να διαλέξετε τη επιλογή με το Putty, έτσι ώστε να γίνει το tunneling και να περάσουν τα δεδομένα με ssh από την πόρτα 22 (που πρέπει να την έχετε ήδη αφήσει ανοιχτή στο μηχάνημα με το Linux).

Προτείνω να εκτελέσετε την εφαρμογή που προτείνει ο οδηγός (xterm) αφού μέσα από το τερματικό θα μπορείτε να εκτελέσετε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να εκτελείτε τον οδηγό. Πληκτρολογήστε λοιπόν firefox, iceweasel, gnome-calculator, openoffice ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να εκτελέσετε και δείτε το να εμφανίζετε μπροστά σας. Προσοχή χρειάζετε μόνο αν τη συγκεκριμένη διαδικασία την εφαρμόσετε σε μια σχολική τάξη. Θα πρέπει πρώτον ο Linux υπολογιστής να έχει μεγάλη επεξεργαστική ισχύ και ο κάθε client (μαθητής) να επιλέξει στην πρώτη οθόνη του οδηγού ένα διαφορετικό νούμερο οθόνης (display).

Συμπεράσματα

Η τελική ερώτηση: Γιατί να τα κάνω όλα αυτά;
Η απάντηση δεν είναι μοναδική. Μπορείτε να επιλέξετε μια από τις παρακάτω:

1. Γιατι το Linux είναι ελεύθερο (δωρεάν)
2. Γιατί οι μαθητές δικαούνται να βλέπουν νέα πράγματα
3. Γιατί οι καθηγητές είμαστε υποχρεωμένοι να ικανοποιούμε τα δικαιώματα τον μαθητών
4. Γιατί τα πιο πολλά εργαστήρια στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, είναι πλέον απαρχαιωμένα.
5. Γιατί έχει πλάκα να δοκιμάζουμε νέα πράγματα
6...
7...

Ειδικότερα για την τέταρτη απάντηση, αρκεί να πείσετε τον διευθυντή σας να σας αγοράσει ένα αρκετά καλό υπολογιστή και θα δείτε τους μαθητές σας να χαμογελάνε και πάλι αφού τα παλιά μηχανάκια τους θα συμπεριφέρονται σας καινούργια.


Σημείωση
Αν σας ενδιαφέρει να έχετε ένα πραγματικό thin client στο εργαστήριο και όχι έναν συνδυασμό thin-thick client όπως περιέγραψα πιο πάνω, τότε ίσως θα έπρεπε να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω διευθύνσεις:
1. http://www.ltsp.org/ (Η πλευρά του server)
2. http://www.disklessworkstations.com/ (Η πλευρά του client)