Μηχανικός Αυτοματισμού
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
M.Sc Συστήματα Υπολογιστών
Βασικά Εργαλεία Σχολικών Εργαστηρίων
Στο παρών κείμενο θα αναφέρω μερικά βασικά εργαλεία για την διαχείριση και την σωστή λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων. Δεν θα αναφερθώ στα εργαλεία που προσφέρονται με τα Windows, αλλά θα περιοριστώ κυρίως στην αναφορά (και όχι τον τρόπο λειτουργίας) άλλων προγραμμάτων, τα οποία θα πρέπει να κατεβάσετε (και ίσως να αγοράσετε).
Θεωρώ ότι το ποιο βασικό πρόγραμμα είναι το αντιβιοτικό. Ευτυχώς για τους clients υπάρχουν αρκετά αντιβιοτικά που προσφέρονται δωρεάν. Από αυτά το καλύτερο κατά την άποψή μου είναι το AVG Antivirus. Το έχω χρησιμοποιήσει σε πολλά εργαστήρια και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα http://free.grisoft.com. Εκεί μπορείτε να βρείτε και το δωρεάν πρόγραμμα προστασίας από Spyware, με το όνομα AVG Antispyware. Το συγκεκριμένο antispyware δεν προσφέρει προστασία πραγματικού χρόνου. Αυτό μπορεί όμως να το κάνει το Spybot Search & Destroy. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι το καλύτερο. Είναι δωρεάν, χωρίς περιορισμούς και ο δημιουργός του πιστεύει στο Ελεύθερο Λογισμικό. Το Spybot, μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα http://www.spybot.info.
Όσον αφορά τους servers, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο αρκετά καλό δωρεάν πρόγραμμα. Εκεί μάλλον θα πρέπει να περιοριστείτε στα κλασσικά Antivirus για servers. Και αναφέρομαι κυρίως στο http://www.symantec.com από την Symantec ή το NOD32 από την eset ή το McAfee Antivirus ή ακόμη το Kaspersky Antivirus.
Μια ακόμη βασική ομάδα προγραμμάτων είναι εκείνα που καθαρίζουν το μητρώο (registry) των Windows. Τέτοια υπάρχουν πολλά, αλλά καλό θα ήταν να βρείτε μόνοι σας κάποιο, του οποίου την λειτουργία θα καταλάβετε πλήρως, πριν το εγκαταστήσετε. Το πιο απλό, με αρκετές δυνατότητες είναι το Easy Cleaner. Θα το βρείτε στη διεύθυνση http://personal.inet.fi/business/toniarts.
Περιλαμβάνει καθαρισμό του μητρώου από 'ορφανές' εγγραφές, καθαρισμό του ιστορικού των Windows, και του Internet explorer, καθαρισμό των προσωρινών αρχείων καθώς επίσης και των τυχών διπλότυπων αρχείων σας κ.α. Το πιο σημαντικό εργαλείο είναι εκείνο που δείχνει ποια προγράμματα εκκινούν με την εκκίνηση των Windows. Δυστηχώς όμως δεν είναι πλήρες αφού πολλά προγράμματα δεν εμφανίζονται. Σαφέστατα πιο αποτελεσμάτικό είναι το RunAlyzer που θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.spybot.info, αλλά προς το παρόν φαίνεται αρκετά ασταθές, αφού φαίνεται πολλές φορές να παγώνει χωρίς λόγο.
Καλό είναι να μην ξεχνάμε και τα updates των Windows. Έχω δει σε πολλά εργαστήρια να μην γίνονται update στους clients ή ακόμη χειρότερα στον server. Ειδικά στον server τα updates είναι απαραίτητα. Για τους clients, πριν κάνετε update, εγκαταστήστε το τελευταίο Service Pack και μετά συνεχίστε με τα updates. Τα service pack για τα Windows 2000 βρίσκονται εδώ
Για τη διαχείριση δικτύου, απλά επισκεφθείτε την διεύθυνση http://www.radmin.com. Εκεί θα βρείτε Ip, Lan, Port Scanner, όπως επίσης και ένα πολύ καλό IP Calculator, για τον υπολογισμό της μάσκας υποδικτύου.
Τέλος, πολύ καλό δωρεάν εργαλείο είναι το Pc Wizard. Μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση http://www.cpuid.org και κυριολεκτικά θα σας λύσει τα χέρια, σε τυχόν καταγραφή των συστημάτων σας. Ανανεώνεται συχνά και το πιο πιθανό είναι να βρεί το κάθε υποστύστημα των υπολογιστών του εργαστηρίου με μεγάλη ακρίβεια. Συνίσταται ειδικά για περιπτώσεις καταγραφής υλικού.